Piibe Teatri suvi möödub Vargamäel.

Järvamaa 2022. aasta kultuurikollektiivi tiitliga pärjatud Piibe Teater kutsub oma uusi ja vanu sõpru 2023.a suvel Vargamäele.

18.-30. juuli mängitakse Vargamäel Arlet Palmiste kirjutatud ja lavastatud aja – ja eluloolist draamat „Issanda teener”.

Näidendi peategelane on pastor Vello Salum, kes oli Järva – Madisel õpetajaks 1979 – 1982.
Lühike aeg oli täis pööraseid sündmusi, mis näidendis taas rahvani tuuakse.
Kõik sai alguse 1980 varakevadel, kui Vello Salum kandis kiriku sinodil ette oma traktaadi „Kirik ja rahvus”, mis peagi loeti ette Ameerika Hääles. Selle tagajärjel sattus Salum KGB teravdatud tähelepanu alla. Vello Salumi ümber oli koondunud noorte meeste rühm, sest Salumi arvates oli kloostriline keskkond parim viis noorte meeste vaimseks arenemiseks.
“Vello ja tema ümber olnud kogukond olid unikaalsed.”, jagab oma kogemusi Pilistvere kiriku organist Kalev Rajangu, “ See oli selline kloostritüüpi kogukond. Sealne kogukondlik töö oli teadlik ja täpselt välja mõeldud. Seal ei olnud midagi juhuslikku. Nii arendati teoloogilist tööd.” Kirikus valitsev vaba vaimne õhkkond ahvatleski paljusid selle kogukonnaga liituma. See tekitas omakorda võimudele küsimusi, sest tööpõlgurlus oli pahe ja täpselt ei saadud aru, millega seal kirikus tegeletakse.
Kui 1980 suvel otsustas Järva-Madise kiriku kogukond korraldada Vargamäel folk-kontserdi, siis keelati see võimude poolt ära. Kuid publik ja esinejad oli juba kutsutud. Heino Nurk meenutab ettevalmistusi: “Kuulutus panime ajalehte “Sirp ja Vasar”. Poe juurde sai pandud üks kuulutus ja oligi kõik. Ega seal rahvast nüüd väga murdu ei olnud. Umbes 50 inimest. Peamiselt Ülikooli kohviku seltskond.” 

Kontserti helindamisega seonduvat meenutab hilisem Järva-Madise diakon Enn Salveste: “Kontserdi korraldajad laenasid minu kõlareid ja muusikakeskust, kuid kohale tulnud kgb-snikud kõrvetasid minu tehnika läbi.” Jätkab Vargamäe Muuseumi tollane juhataja Eva Mölder: “Kontsert toimus sauna juures. KGB töötajad seisid eemal võsa juures ja jälgisid kogu üritust. See oli sääsekõrghooaeg. Siis rahvas lõbustas ennast sellega, et vaatasid kuidas mõned mehed võsa ääres sääsetantsu tantsisid. Seal oli varju ja päikese piiril see tants käis. Vehkisid ja hüplesid.”
Vello Salumi viisid need sündmused hiljem ülekuulamisele ja sealt juba otse vaimuhaiglasse, kust naastes oli ta hoopis teine mees. Midagi temaga tehti, millest kunagi pole räägitud ja mida tehti võime vaid kujutleda.
Elava muusika ja ajastu lauludega elulises draamas teevad kaasa Margus Groznõi (Rakvere Teater), Tarvo Sõmer (Rakvere Teater), Maarika Mesipuu- Veebel ja kooliteater „Liblikapüüdjad” noormehed Joosep Palmiste, Elar Kütt, Indrek Virks ja Märt Lepik.

 

Lisaks lavastusele „Issanda teener” taaselustab Piibe Teater täpselt 43 aastat hiljem toona poolikuks jäänud kontserdi. Muusikažanr, mida 1980 kutsuti folgiks, on tänasel päeval pigem tuntud autorilauludena.
21. juunil 2023 toimuval täiesti ainulaadsel kontserdil „Eesti Folk. Kuld”



Kontserdil esinevad üle paarikümne aasta taas kokku tulev ansambel Pääsusilmad (Tõnis Tulp, Margus Mikomägi, Malle Meiesaar). Lisaks astub rahva ette Anne Adams ansambliga, Raho Langsepp trio ja Anne Maasik koos Heikki Rein Veromanniga.
Meenutusi vahendab ja lugusid vestab Margus Mikomägi.

 


Lisaks saab juunis Vargamäel näha Piibe Teatri lavastust „Mina, Sikenberg”.
Pileti hinna sees on giidiga ekskursioon Vargamäel ja muhe, kuid mõtlema panev kõrtsipajatus elust Tammsaarel “nii nagu see oli” ja mitte nii, nagu naabripere poeg Anton selle kirja pani…

Piibe Teatri tegemisi toetavad:
Ferresto Laser, Järva vald, Kultuurkapital, ERR ja Tre Raadio,  Olerex

Piletid on saadaval Piletilevis.
Täpsem info piibeteater.ee või telefonil 53445996

Piibe Teatri suvi möödub Vargamäel. Olete oodatud!